Alternativt kan du holde nede 'Ctrl' / 'CMD' -tasten og trykke '+' for å forstørre eller '-' på tastaturet for å redusere tekststørrelsen.

100%

Høy kontrastmodus er en tilgjengelighetsfunksjon for personer med synshemming.

Veteranen i nord har TAKKET AV

PENSJONIST.
Perry Ræstad (69) har bemerket seg gjennom lang fartstid i bransjen i nord, og et brennende hjerte for låsesmedfaget.

Veteranen i nord har TAKKET AV

PENSJONIST.
Perry Ræstad (69) har bemerket seg gjennom lang fartstid i bransjen i nord, og et brennende hjerte for låsesmedfaget.

Tekst: Geir Olsen

Etter 20 år som leder i prøvenemda og faglig leder ved Nordland Lås & Sikkerhet AS i Mo  i Rana har veteranen Perry Ræstad tatt plass i pensjonistenes rekker. 

TIDEN VAR INNE

Sønnen Alexander tok over som daglig leder etter studietiden i England for flere år siden. Perry Ræstad konsentrerte seg da mer om prosjektsalg og faglig oppdatering, i tillegg til jobben som styreleder. Bedriften ble oppkjøpt av Prosero i fjor. Og da var tiden kommet for å takke for seg. 

VEMODIG

– Jeg gikk av da firmaet ble solgt i september i 2021. Jeg er 69 år, så det var greit, men vemodig var det jo, forteller veteranen.  
– Jeg har arbeidet over 50 år i bransjen og har spesielt gode minner fra tiden hos TrioVing og grossisten Wulfsberg AS, minnes han. 

Perry Ræstad
YRKESSTOLTHET

Ræstad får de beste skussmål for sin innsats, både i bransjen forøvrig og blant de som har hatt med han å gjøre i utdanningssystemet. 
-Jeg jobber med elektrofagene, hvor Låssmedfaget er tillagt, og har truffet Ræstad i forbindelse med prøvenemndskurs. Jeg la godt merke til den faglige entusiasmen som lyste av han. Det er alltid artig å treffe fagfolk med yrkesstolthet, forteller rådgiver for Fag- og yrkesopplæring/utdanning hos Nordland Fylkeskommune Sten Harald Tennfjord. 
Dette er gjensidig:
– Helt fantastisk å ha et slik opplegg som Nordland fylkes kommune har og har hatt. Dette lover godt for fremtiden for faget vår, forteller Perry. I vinter ble det klart at det er Tommy Alterskjær – fra samme bedrift som Perry har takket av fra – som tar over stafettpinnen og blir ny leder av prøvenemda.

EN AV DE FØRSTE MESTERE

Perry var en av de 11 første som tok mesterbrevet som låsesmed i 1998.
Fra 2002 var han leder i prøvenemda. I en lang periode ledet han nemndene i både Nordland, Troms og Finnmark fylke! 
– Etter hvert ble det jo såpass med både svenner og mestere at de andre to fylkene tok vare på seg selv, forteller veteranen.  

GODT FORBEREDT

– Det har jo vært noen som har strøket underveis, men vi tok lærdom av det, og sørget for at vi forberedte oss litt bedre.
I samråd med bedriften som meldte opp sin lærling sikret vi oss at de var godt nok forberedt til å kunne prøve seg.
Slik har vi nok unngått mange bomturer, minnes Ræstad.

HØYE KRAV

I sin egen bedrift stilte -og stiller de fortsatt – høye krav til både ledelse og ansatte. 
– Hos oss var målsettingen at alle skulle ha svennebrev og eller fagbrev. Og vi har hatt stor nytte av kursene til låsesmedforeningen. Minst annethvert år har vi hatt som mål at den ansatte skulle kurses gjennom dette opplegget. Låsesmedtreffene har alltid vært et høydepunkt. Ikke minst med tanke på samhold, det sosiale og faglig utveksling, skryter veteranen. Og innrømmer at han vil savne treffene til foreningen.

Personvern. Design og utvikling av Konsis Grafisk AS.