Alternativt kan du holde nede 'Ctrl' / 'CMD' -tasten og trykke '+' for å forstørre eller '-' på tastaturet for å redusere tekststørrelsen.

100%

Høy kontrastmodus er en tilgjengelighetsfunksjon for personer med synshemming.

Svar på tidligere spørsmål

Her finner du svar på tidligere innsendte spørsmål. Finner du ikke det du lurer på? Send oss en e-post

Svar på tidligere spørsmål

Her finner du svar på tidligere innsendte spørsmål. Finner du ikke det du lurer på? Send oss en e-post

Har en låskasse TRIO 5116 prod. mars 1986. Det er slitasje på den messingdelen som har et firkantet hull for handtakene, den når ikke bort til den kraftige spiralfjæren, (den haken som skal i hullet til fjæra er slitt bort). Dette gjør at handtakene nesten ikke har fjærmotstand.
Går det an å få kjøpt denne delen?

Denne delen, vriderfallrør, har NL låsesmeden på lager og du kan kjøpe ny del og bytte ut selv. Husk å rense, samt smøre med litt fett (grease) så lever kassen lengre (inkl fjærer).

Men, du bør også vurdere om det er lurt å bytte delen, siden låskassen er 20 år gammel har den andre deler som også sannsynligvis nærmer seg utslitt. Låsesmedene anbefaler deg å kjøpe en helt ny låskasse 5116 – (eller MU 1216.) Alternativt kan du skifte over til en Assa låskasse. Hvis du skifter til en Assa lås må du bytte sylinder også, men i mange tilfeller kan det være fornuftig pga. slitasje og eventuelt bortkomne nøkler gjennom 20 år. 

Samme nøkkel passer flere steder

Jeg bor i et borettslag. Der har vi lås til kjeller, leilighet og inngangsdør til oppgangen. Det jeg synes er så merkelig er at samme nøkkel passer alle steder. Går dette an, har alle i oppgangen tilgang til leiligheten min?

Kun din nøkkel har adgang til din leilighetsdør.
Ellers er det du beskriver mulig, det kalles et låsesystem- og for en NL låsesmed er dette enkelt å få produsert.

Standard på låskasser

Har Triovings låsekasse 5119 standard mål, slik at den kan byttes med andre skandinaviske låsekasser, f.eks. Assa 565?
Takk 🙂

Ja, det kan den. Pass bare på at sylinderen passer (TrioVing 5537, MU2537, Assa 1601/701 osv.)
Vær oppmerksom på at dørvrideren står oppe og sylinderen nede, i motsetning til Assa kassene som tenker på «svenskemåten».

Taylor Lås

Jeg har en garasjeport med en Taylor lås (bygget 1988). Sylinderen har gått i stykker og jeg lurer på hvor jeg kan få tak i en ny låssylinder?

Det er ikke lett å få tak i orginalsylinder, men man kan benytte seg av sylinder type Yale 220, eller Avocet utskiftingsylinder.
Skru gjerne ut den gamle sylinderen og ta den med til din lokale NL Låsesmed, så får du hjelp der.

TrioVing 5119

Jeg har en Trioving 5119 lås. Den er ca 5-7 år. Og står i inngangsdøren. Enkelte ganger vil den ikke la seg låse fra utsiden på første forsøk. Da må låsen vrides til låseposisjon fra innsiden. Og låsen virker igjen. Inntil neste gang problemet oppstår.
I det siste har det hendt ett par ganger at låsen har vært vrang å åpne. Enkelte naboer med samme lås har trengt hjelp fra låssmed for å komme inn hos seg selv . Er det smart å få byttet selve låsesylinderen. Eller er det like sannsynlig at problemet kommer på en ny «make» lås ?

Dette er et kjent problem på TV 5119. Grunnen til at det oppstår er at låsen er konstruert for å ha sylinder på begge sider. Når det monteres knappvrider på innsiden, vil ikke sylinderfallrøret stå i riktig posisjon hver gang du skal låse fra utsiden. Det lar seg gjøre å modifisere en del i låsen slik at sannsynligheten for feil blir mindre, men ikke helt utelukket.
Vi anbefaler å bytte låskassen til en som er laget for knappvrider, f.eks. TV 5116 eller ASSA 565.
Problemet kan også løses med å sette på en spesiell vriderknapp som er usymetrisk, og som får delene til å stille seg i riktig posisjon.
Det kan også være at dette fallrøret er av en modell som har to små «ører» på seg, og som har brukket. Låskassen må i såfall repareres eller byttes. Ta kontakt med nærmeste låsesmed for videre råd.
Du burde også tenke på å montere ekstralås over eksisterende. Ikke sett inn sylinder på begge sider for da har du ikke rømningsdør.

Slakke innerdørvridere

Har 2 stk. innerdørvridere som er blitt slakke, slik at handtakene henger halveis ned. Det står Ving 22 på disse. Har prøvet hos Jernia m.m uten resultat. Kan dere hjelpe meg? Hva koster vinduslås til vippevindu som kan snus/vippes 180 grader.

Ving 22 er en låskasse som ikke lages lenger, men kan skiftes ut med låskasse 2214. Gamle låskasser hadde 9mm vriderpinne og nye låskasser har 8mm vriderpinne. Dette gjør at du sansynligvis må skifte dørvridere også. Ta med deg den gamle låskassen til din lokale låsesmed så får du svar. Vinduslås koster fra 130,- og oppover.

Selge Låssystem

Vi har skiftet hele låsesystemet i båthavna vår og lurer på om det er noen som kan være interessert i å kjøpe det gamle systemet?

Generelt kjøpes/selges ikke brukte låssystemer.
Sikkerheten i et låssystem betinger at alle nøkler er på plass, i et brukt system kan nøkler ha kommet på avveie. Er nøkler på avveie, er systemet verdiløst.

Vippeport/Garasjeportlås

Hvor kan følgende Vippeport/Garasjeportlås skaffes:
700 Komplett m/ FG godkjent låsesylinder manuell låsing
eller 705 Komplett m/ FG godkjent låsesylinder automatisk låsing Jeg trenger et slikt sett, eller hvertfall noe som ligner. Hvor får jeg tak i det?

Garasje espagnolett i variant 700 og 705 er lagervare hos NL låsesmedenes leverandører. Ta kontakt med en lokal låsesmed for bestilling av espagnolett og egnet sylinder.
Adresse og tlf. til medlemmene våre finner du til venstre på siden.

Utskiftning Låskasse

Jeg har en låskasse i dag, nr 2014. Vil en ASSA 565 passe rett inn der om jeg ønsker å bytte til en sylinderlås? Hvordan gjør man dette billigst mulig?

Assa 565 vil ikke passe. Hvis dette er en innvendig dør uten krav til stor sikkerhet kan du benytte låskasse TV (TrioVing) 2016 eller MU (Møller Undall) 1202, som går rett inn i eksisterende utfresning.
Husk å sjekk dørtykkelse slik at du får riktige skilthøyder og skruelengder. Mål A (dørtykkelse) og B (senter av låskasse til utsiden) i millimeter for å få sylindersett som passer.
( Hos NL Låsesmedene får du måleskjema for dette.)
Kjøp et standard sylindersett (komplett med sylinder, knappvrider og skilt/skruer);  TV 5545, eller MU 2545 er eksempler som går. Husk at det er penest om du får sylindersettet med lik overflate som dørvrideren – da blir det ordentlig. (forkommet, forkrommet matt eller messing børstet er de vanligste lagerførte varianter)
Er dette en ytterdør anbefaler vi at du monterer en stor låskasse, en komplett låsenhet som er FG godkjent sikkerhetslås. Da blir senteravstanden mellom dørvrider og sylinder større på den nye låsen, og det vil det være nødvendig å montere langskilt på utsiden av døren i tillegg til det skiltet som følger med på innsiden. Låskassen er også større enn den gamle slik at du må stemme ut større hull til låskassen i døren.

Reparere lås i balkongdør

Har en Husmovindu balkongdør hvor jeg snart ikke kan lukke den. Den er merket med H-Fix-Patent.
Kan denne repareres, skifte ut deler eller må jeg kjøpe hele låsemekanismen ?

Smøring er viktig for å vedlikeholde denne låsen: Vi har lagt saken fram for medlemmene våre, og her får du flere forslag fra NL Låsesmeder som du kan prøve:
«Har vært borti endel trege espanjoletter på balkongdører.
De aller fleste trenger kun smøring. Det er mange bevegelige deler i denne mekanismen som trenger smøring.
Ta litt spray, gjerne med et langt tynt rør fra dysen, og sprut inn rikelig der hvor «klørne» går ut, både oppe og nede.
Selvfølgelig kan låsen være utslitt og da hjelper ikke dette. Det er verdt et forsøk.»
» Smør espagnoletten; i alle 3 hullene der låsereilene kommer ut, og i hullet omtrent midt på skinnen.»
» Hvis det er den modellen med «hule» reiler, kan denne normalt repareres meget lett. Dette er bare slitasje på reilene der hvor de treffer stolpen på espagnoletten. Prøv å file bort det lille hakket som slitasjen har forårsaket, for deretter å smøre med fett på samme sted. Dette må gjøres på alle reilene.»
» Det første jeg gjør når jeg kommer bort i lignende problem, er å sjekke om døren er like vond å lukke når den er i åpen stilling. Er det tilfelle, skrur jeg ut espagnoletten og blåser den ren med trykkluft. Det kan nemlig ligge flis/metallspon og sperre for bevegelige deler. Etterpå smører jeg med WD 40 på alt som skal bevege seg. Men har døren beveget seg, sånn at du må legge på hengselringer, merker du dette ved å prøve den i åpen/lukket tilstand. Verdt å prøve før du bestiller ny!»
Om du må bytte lås, ta kontakt med en lokal låsesmed, så får du hjelp!

Cedo Sykkellås

Vi har en litt vrien sykkellås merket «CEDO». (Den står i vranglås og ingen kan koden, hehe). Koden på låsen gjøres ved å flytte en metall knapp ut fra en center posisjon. Retningene er høyre, venstre og opp.
Det vi lurer på er om du vet hvor mange ganger du skal flytte på knappen, for så og dra i låsemekanismen så den låses opp.
Vi vet at denne låsen virker, men hvis vi hadde visst hvor mange ganger en skal forandre posisjon før vi drar i låsemekanisnen, kunne vi eliminert oss frem. Litt spesielt spørsmål, men vi håper NL kan hjelpe.

Dette er et spørsmål vi dessverre ikke kan svare på. Låsesmedene har metoder for slikt, men dette er spesialkunnskap som vi ikke kan gjøre alment kjent av sikkerhetshensyn. Du kan jo ta med låsen til en NL Låsesmed, så får du en vurdering om det lønner seg å manipulere den eller om det er like greit å kjøpe ny.

Gammel skipskiste

Har en gammel skipskiste hvor styringspinnen i låsmekanismen har løsnet. Det er en massiv lås med en stor håndsmidd nøkkel. Kan noen få sveiset fast låspinen uten og måtte demontere låsen? Hvem bør jeg evt. henvende meg til -noen som har særlig greie på «antikke» låser?

I foreningen Norske Låsesmeder er det flere som har god greie på antikke låser, og problemt ditt bør kunne løses. Om låsen må demonteres er det vrient å svare på uten mer info. Det beste er om du tar kontakt med en lokal NL Låsesmed, som eventuelt kan henvise deg til nærmeste spesialist på slike låser.

Låssystem for idrettslag

Hvilke nøkkelsystemer finns som kan passe til ett idrettslag med behov for ca. 50 nøkler til en dør som man ønsker å kunne skifte tilgang til hvert år. Og hvor mye koster dette?

Hvis det er slik at man ønsker å bytte nøkkelvariant hvert år, vil vi foreslå at man går over til en kortleser. Det vil koste litt mer ved installasjon, men vil tjene seg inn veldig fort.
Dessuten kan man selv gjøre tapte kort ubrukelige på en kortleser selv, uten noen kostnader.
Vårt råd : Sats på kortleser, det vil dere tjene inn mange ganger på sikt. Dette er en løsning som alle NL-medlemene kan tilby.

Slitt Låssylinder

Jeg har en slitt låsesylinder i en Boda låskassett i ytterdøren min. Går det an å få tak i ny sylinder, slik at jeg kan beholde nøklene (samme nøkkel for 3 andre dører)?

Dette er en gammel låstype, men det kan ennå gå å få tak i ny sylinder. Hvor lett dette er avhenger av hvor i landet du befinner deg. Du kan ringe Stein Bugten hos Låshuset Larsens Eftf. tlf. 22 47 75 75 i Oslo, han kan hjelpe deg videre.

Mistet nøkkel MingTay sykkellås

Min sønn har mistet begge nøkler til en Mingtay sykkelås. Nøkkelen er rørformet. Jeg har nummeret til nøkkelen, men forstår at det likevel er vanskelig…Er det mulig å bestille NYE nøkler noesteds fra ?

Vi har forhørt oss litt blant medlemmene i NL om MingTay sykkellås. Det er ikke så lett å skaffe nøkkelemner til denne låsen. Nye nøkler kan lages, men kun etter prøve. Prisen på låsen er som regel så lav at kopiering knapt nok lønner seg. Det enkleste og billigste er nok å kjøpe en ny lås. Erfaringen er at låsen er utslitt etter en sesong, noe som også er en god grunn for å kjøpe ny lås!

Personvern. Design og utvikling av Konsis Grafisk AS.