Alternativt kan du holde nede 'Ctrl' / 'CMD' -tasten og trykke '+' for å forstørre eller '-' på tastaturet for å redusere tekststørrelsen.

100%

Høy kontrastmodus er en tilgjengelighetsfunksjon for personer med synshemming.

iLOQ fyller 20 år

På egne ben i Norge siden 2017

iLOQ fyller 20 år

På egne ben i Norge siden 2017

TEKST OG FOTO: GEIR OLSEN

I september samles iLOQ-gjengen til 20 års jubileum i Finland. Bedriften har hatt en rivende utvikling med sine helt unike fremtidsrettede nøkkel- og låssystemer som stadig når nye markeder. Sist ute er USA.
I 2021 passerte de milliarden i omsetning og konsernet teller nå 300 ansatte. I Norge sysselsetter de ni personer. Hovedkontoret ligger ved Økern i Oslo der de har både showrom og kurslokaler for låsesmeder og andre kunder.  I 2019 kom den bunnsolide milliardgrupperingen Nordic Capital inn som eier.

Gruppebilde: Fra venstre: Rene Rivli, Tor-Arne Ellingstad, Bent Trøan, Trond Wiker, Ibrar Ahmad, Per Friestad, Thomas Sommerfryd. Thorbjørn Myrvang og Petar Ryen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Privat
TO FRA START

iLOQ har vært å finne i det norske markedet fra omkring 2010, men i 2017 ønsket de finske eierne å satse på egenhånd her til lands.
Dengang var det to ansatte. Siden har de vokst – sakte, men sikkert – til i dag hvor de teller ni ansatte.
– I Norge er vi i all vesentlighet selgere. Men i tillegg har vi 2 ansatte på teknisk support, forteller Trond Wiker som har vært landssjef siden 2019, da veteranen i bransjen kom til iLOQ etter 18 år i Dormakaba.
– Vi har 4 selgere her på Østlandet, samt to selgere i Bergen med ansvar for Vestlandet.
Dessuten er det bra trykk nordover også. Korona-perioden lærte oss jo å finne nye måter å nå kundene. Dermed har vi også festet et godt grep fra Trøndelag og nordover, forteller Wiker med et stolt smil.

SØLVMEDLEM

iLOQ er sølv samarbeidspartner i Foreningen Norske Låsesmeder. De er en selvskreven utstiller og bidragsyter under Låsesmedtreffet på Lillehammer. I tillegg er de å finne også på en rekke andre messer i Norge. Både innen bolig og energi.
– Men vi har aller mest fokus på messen på Lillehammer. Den er sykt bra og vår aller beste møteplass innen vår bransje, avslutter Wiker.

KURSER LÅSESMEDENE: Trond Wiker hos iLOQ holder stadig kurs for låsesmeder og andre kunder i lokalene ved Økern i Oslo.
HISTORIEN

For snart 20 år siden solgte Mika Pukkari fra Oulu i Finland sin låsesmedbedrift.
Han var lei av å bygge og vedlikeholde mekaniske låssystemer og tok etter hvert mål av seg til å utvikle et revolusjonerende system som var elektronisk basert, men som ikke var avhengig av tilført strøm. Dette skulle være både enkelt og miljøvennlig.
Og i 2007 kom de ut med de første låsene.
iLOQ er ganske unikt i og med at de benytter samme nøkkel i sin S5 serie som var det opprinnelige hovedproduktet. Alle nøkler er like.
”Gjennom selskapets patenterte teknologi og innovative DNA erstatter iLOQ mekaniske- og elektromekaniske låssystemer med IT-baserte løsninger.
Deres miljøvennlige batteri- og kabelfrie løsninger løser utfordringene ved kopiering og tap av nøkler, samt vedlikehold- og levetidskostnader”, forteller de på sine hjemmesider.

HOVEDPRODUKTENE: Trond Wiker viser frem iLOQs låser og nøkler i deres showroom.
TO HOVEDPRODUKTER

Hovedproduktene fra iLOQ finnes i seriene S5 og S50. Produktene trenger verken batteri eller ledning. Det er veldig enkelt å «sjalte ut og inn» nøkler etter behov.
– det er et enkelt og dynamisk system, hvor man enkelt kan endre rettigheter på samme måte som adgangskontroll på sylindernivå, forteller Wiker.
– Nøkkelbaserte S5 er mest myntet på det vi kaller residential. Altså boliger, borettslag, skoler, kommunale bygg samt også ypperlig for SMB (Små og mellomstore bedrifter), forteller Wiker.
S50 er kommet til senere og er mobiltelefonbasert. S50 høster energi fra NFC på telefonen slik at låsene kan åpnes. S50 serien retter seg oftest mot telekom, vann & avløp etc. gjerne på steder hvor man ønsker berøringsfri åpning av helse- og bekvemmelighetshensyn. Da S50 ble introdusert i 2018 åpnet det et enda større marked for oss, avslutter Wiker.

GRUNNSTEINENE: Modellene S50 og S5 er hovedproduktene.
Personvern. Design og utvikling av Konsis Grafisk AS.