Alternativt kan du holde nede 'Ctrl' / 'CMD' -tasten og trykke '+' for å forstørre eller '-' på tastaturet for å redusere tekststørrelsen.

100%

Høy kontrastmodus er en tilgjengelighetsfunksjon for personer med synshemming.

Stansefabrikken stopper aldri – Best i kassen

Postkassene fra Stansefabrikken er i egen klasse.
– Postkasser er vårt hovedprodukt med tanke på samarbeid med låsesmedene. Der tilbyr vi det meste, unntatt den «gamle grønne», sier salgssjef Trond Bergstuen i Postavdelingen og smiler lurt.

Stansefabrikken stopper aldri – Best i kassen

Postkassene fra Stansefabrikken er i egen klasse.
– Postkasser er vårt hovedprodukt med tanke på samarbeid med låsesmedene. Der tilbyr vi det meste, unntatt den «gamle grønne», sier salgssjef Trond Bergstuen i Postavdelingen og smiler lurt.

22. augsust 2019 – Av Geir Olsen

– Vi tilbyr kvalitetsprodukter med lang levetid. Vi ønsker å være bærekraftige gjennom at produktene vi produserer er feilfrie, har lang levetid og er 100% gjenvinnbare. Dette gjør at vi unngår reklamasjoner og at vi kan ha fokus på å yte service.

– Vi leverer våre systemkasser utelukkende gjennom låsesmedene fordi dette er en teknisk kompetent bransje. Vi har også felles interesser gjennom at låsesmed leverer systemsylindere som passer rett inn i vår standard postkasse, og det gir muligheter for mersalg for begge parter. Vi har i dag ca 85 prosent av det totale markedet her til lands, forteller Bergstuen.

Selger Kristina Skamfer og salgsjef Trond Bergstuen inne i lokalene hos Stansefabrikken
BARE FRYD: Selger Kristina Skamfer og salgsjef Trond Bergstuen inne i lokalene hos Stansefabrikken i Fredrikstad.

Kvalitet

Selv om postkassene leveres i elegant design legger man like mye vekt på sikkerhet og kvalitet. 

– Vi leverer produkter som er sikre og fungerer, slik at vi unngår reklamasjoner. En høyere kvalitet er med å sørge for dette, sier Bergstuen og viser frem deres aller nyeste produkt, nemlig en pakkepostkasse med finurlige løsninger. Du får pakken inn i kassen, men ikke ut, uten at du rår over nøkkel eller kode. 

– Smart – ikke sant, sier Kristina Skamfer med sitt velkjente smil som mange vil kjenne igjen fra Låsesmedtreffene på Lillehammer. Hun er selger med ansvar for nettsalget i den ekspansive bedriften, som har lager/logistikksenter i Fredrikstad. 

Hovedvekten av produksjonen foregår i deres egen fabrikk i Litauen. Der rår morselskapet STAFA Industrier over en hel industripark – hvor blant andre sportsleverandøren SWIX har sin stav-produksjon. 

Stansefabrikken driver også noe spesialproduksjon. De har utvikling- og en småskala produksjonsavdeling i Fredrikstad.

– Om man ønsker å utvikle og lage en liten serie produkter, gjør vi det her i Fredrikstad, forteller Bergstuen. 

Salgsjef Trond Bergstuen ønsker velkommen inn
VELKOMMEN INN: Stansefabrikken holder til i Fredrikstad. Salgsjef Trond Bergstuen ønsker velkommen inn.

Lokale gründere og eiere

Det er slett ikke bare postkasser Stansefabrikken står for. Selv om de selger flere titalls 1000 postkasser i året – i prisklassen 500 – 4000 kroner – er postkasseavdelingen, som består av nevnte Skamfer og Bergstuen, i tillegg til Andre Skjærstad og Jørn Nygaard, bare en liten del av varemerket Stansefabrikken. 

Den Norske Stansefabrikk så dagens lys i Oslo allerede i 1932. Bedriften drev da utelukkende med tynnplatebearbeiding. I 1954 flyttet de til Lillesand på Sørlandet. – Der holdt de til i drøye tretti år før de gikk konkurs i 1985, forteller Bergstuen. 

Og det er egentlige her historien om bedriftseventyret Stansefabrikken starter.

17 ansatte tok over konkursboet og jobbet uten lønn en lang periode, for å få fabrikken på beina igjen. Dette ble en kjempesuksess, og det tok ikke lang tid å fylle opp produksjonskapasiteten. Flere av de opprinnelige eierne er fortsatt med både som eiere og som aktive ansatte i den daglige driften. 

Logistikksjef Tommy Hendricksen ved pulten
UTEN STANS: Logistikksjef Tommy Hendricksen passer på at tingene ikke stopper opp på Stansefabrikken.
Salgsjef Trond Bergstuen på det store lageret
LAGER: Salgsjef Trond Bergstuen på det store lageret som rommer reol på reol med postkasser.

Flyttet og vokste

I 1992 måtte man erkjenne at det ikke lenger var mulig å vokse videre i lokalitetene i den lille sørlandsbyen og etter hvert valgte man å kjøpe opp ytterligere en tynnplatefabrikk, ABB Control i Fredrikstad, for å være i stand til å fortsette å vokse. Denne produksjonsenheten var en tradisjonsrik produsent til ABB-systemet, og det var her NEBB-skapet ble til i sin tid. Dette forretningsområdet ble ytterligere styrket ved at Stansefabrikken kjøpte opp og innfusjonerte selskapet Larel AS i 2018.

Tidlig i år 2000 ble postkassefabrikken på Lillehammer – Nic. B. Sandberg ervervet, og det er her Stansefabrikken blir en sentral aktør også på postkasser. Siden overtakelsen har vi utviklet dette forretningsområdet fra å bare inneholde 2 modeller av postkasser, til å bli en landsdekkende leverandør med et komplett varesortiment, forteller Bergstuen.

Salgsjef Trond Bergstuen viser frem bygget
HER ER VI: Salgsjef Trond Bergstuen og Stansefabrikken har det ille bra i Fredrikstad.

Flagget ut

I 2002 kjøpte Stansefabrikken et utrangert industriområde i Ukmergé i Litauen. Dette er nå utviklet til en topp moderne Industripark, der det i øyeblikket er omkring 30 000 kvm produksjonsareal. Dette øker imidlertid i takt med behov. Stansefabrikkens egne produksjonsenheter benytter omkring halvparten av det tilgjengelige arealet, mens resten er utleid. Stansefabrikken har 2 fabrikker på området, Stansefabrikken Automotive og Stansefabrikken. Sistnevnte kan produsere alt som lages av tynnplater.  – Vi leier ut til nordiske aktører. Det er en vestlig kultur i industriparken, forklarer Bergstuen. 

Lagerbokser
KASSER PÅ LAGER: Det store lageret i Fredrikstad sørger for rask forsyning til Låsesmedene.

Ved Stansefabrikken i Fredrikstad er det fem ansatte i produksjonen. Her finner man også betydelige lagerlokaler, logistikk og salgsavdeling. Totalt teller konsernet omkring 50 medarbeidere i Norge, og ca 350 personer i andre Europeiske land.

– Det som er kult er at det fortsatt er de samme som startet opp selskapet som i dag sitter på de største eierandelene og er aktive i selskapet, forteller Bergstuen. 

STAFA Industrier AS ledes av Jon Ragnar Westby og konsernets omsetning nærmer seg omkring en halv milliard, hvorav 150 millioner kommer fra Stansefabrikken Products AS.

– Selv om vi har vokst mye og har en konsernstruktur, er Stansefabrikken først og fremst et gründerstyrt selskap. Det er kort vei til endring og beslutninger. Her er det lov å lufte ideer. Gode ideer er alltid velkomne, avslutter Bergstuen. 

Personvern. Design og utvikling av Konsis Grafisk AS.