Alternativt kan du holde nede 'Ctrl' / 'CMD' -tasten og trykke '+' for å forstørre eller '-' på tastaturet for å redusere tekststørrelsen.

100%

Høy kontrastmodus er en tilgjengelighetsfunksjon for personer med synshemming.

Aker lås og nøkkel – tradisjonell låsesmed med en liten amerikansk vri

EIERE: Stemningen er god – selv når de to eierne konkurrerer. Marianne Aker og Torgeir Evensen har hver sine ansvarsområder hos Aker Lås.

Aker lås og nøkkel – tradisjonell låsesmed med en liten amerikansk vri

EIERE: Stemningen er god – selv når de to eierne konkurrerer. Marianne Aker og Torgeir Evensen har hver sine ansvarsområder hos Aker Lås.

Tekst og foto: Geir Olsen

Det er ikke bare i Oslo-området Aker Lås bemerker seg. I snart 25 år har Låsesmedmedlemmene Marianne Aker og kompanjong Torgeir Evensen også vært medlem i den Amerikanske Låsesmedforeningen (ALOA).

BILNØKLER
– Hvorfor det?

– Vi pleide å reise over til messer i USA. Nå er det riktignok noen år siden sist, men vi er fortsatt medlemmer hos våre amerikanske kolleger, forteller Marianne som var på siste Amerikaferd i 2015. Da gikk messen av stabelen i Reno i delstaten Nevada, helt på grensen til California på vestkysten. Turene til USA ble også grobunn for en viktig del av forretningsporteføljen. Nemlig bilnøkler, som Torbjørn «Tobben» Haugerud står mest ansvarlig for.

– Vi begynte jo med noen gamle bilnøkler fra USA, sier Marianne og nevner spesielt én nøkkel i gull som hun husker godt.

– Vi hadde en fast avtale med magasinet Amcar – og Amcarklubben medlemmer ble gjennom dette tilbudt spesialpriser for å gjøre nytte av deres tjenester.

– Vi bygde opp igjen gamle låser og fikk laget nye nøkkelsett. Dette har vi så videreutviklet, slik at vi i dag besitter god erfaring og unik kompetanse på dette området, forteller makker Evensen.

PLATONISK
– Marianne Aker og Torgeir Evensen har vært kolleger i mer enn 20 år.

– Vårt forhold er rent platonisk, bedyrer de, etterfulgt av hjertelig latter. Dog legger de ikke skjul på at mange kanskje har stusset litt over forretningspartnerne. Men noe mer enn et godt, muntert, profesjonelt og utfyllende arbeidsforhold er det altså ikke.

– Vi har en ganske klar arbeidsfordeling. Jeg styrer det administrative og Torgeir retter seg mest mot det operative, forklarer Marianne om arbeids- og ansvarsfordelingen.

MINDRE SERVICE
Den tradisjonelle Låsesmedbedriften teller i dag 12 ansatte. I fjor ansatte de tre nye medarbeidere for å møte etterspørselen i forbindelse med at de nå tar på seg flere prosjektbaserte oppdrag.

– På grunn av korona, så har vi rettet oss litt mer mot prosjekter. Service og oppfølging har dalt litt i denne perioden, men er nå litt stigende, slik at vi ser frem mot en mer normalisert situasjon ganske snart, forteller Torgeir Evensen.

– Hvorfor har det endret seg?

– Det er ganske enkle grunner til dette. Folk jobber hjemmefra, eller bedriften er stengt. Når lokaler ikke benyttes, faller behovet for reparasjon og vedlikehold, men dette vil selvfølgelig ta seg opp så snart byggene blir tatt i bruk igjen, forteller Evensen.

Aker Lås og nøkkel ble stiftet i 2004 av Marianne og Torgeir. I begynnelsen var de fire ansatte – og siden har de vokst sakte men sikkert til dagens 12 ansatte som genererer omkring 23 mill. i omsetning.

I snart halvannet år har bedriften vært en del av Prosero-gruppen. Det første året under felles vinger har gitt mersmak. – Aker Lås og Nøkkel er glad for å være en del av Prosero. Det styrker vår markedsposisjon og hjelper oss til videre utvikling, forteller Marianne Aker.

– Hvordan har det gått?

– Veldig bra. Det er omtrent som før. Vi trives veldig godt med dette. Prosero er en del av oss og vi en del av de, og vi blir absolutt ikke fulgt med argusøyne. På ingen måte, ler hun.

OSLO ØST
Bedriften holder til i Brobekkveien ikke langt fra Alnabru på øst­kanten av Tigerstaden. De retter seg mot både private- og næringslivskunder i Oslo-området og litt nordover i Viken. I Brobekkveien finner man også butikken.

– I vår butikk tilbyr vi også det meste innen skilt, lås og nøkkel, for eksempel elektroniske låser, bilnøkler med og uten startsperre, dørlukkere, kodelåser og dørautomatikk. Vi er et TrioVing Sikkerhetssenter og er spesialister på TrioVing låssystem. I de siste årene vil vi fremheve at vi er blitt veldig gode på adgangskontroll og porttelefoni, forteller Evensen.

– Som kan tillegge at de også opp gjennom årene har bistått i mang en krisesituasjon. 

– Opp gjennom årene har vi samlet masse erfaring med alt innen lås, nøkkel og adgangskontroll. Vi bistår privatpersoner, sameier og borettslag med både nye installasjoner og serviceavtaler. De som benytter seg av oss får en profesjonell låsesmed med bred kompetanse slik at man unngår unødvendige sikkerhetsrisikoer og kostnader. Garantisten for dette er også vårt medlemskap i Foreningen Norske Låsesmeder, avslutter de.


Trenger man nytt nøkkelsett til Corvette’n – så er Aker lås stedet. De har i årevis samarbeidet med Amcar-miljøet i Norge.
AKER-GJENGEN: Her er en del av bedriftens ansatte på plass i butikklokalene i Brobekkveien. Fra venstre: Torbjørn Haugerud, Kirsten Gjersund, Torgeir Evensen, Marianne Aker, Kristina Skogen, Sonny Welin og Stig Gundersen.
KLENODIUM: Nøkkelemne til Kaiser – nr. to fra venstre – er blant de mest sjeldne.
NØKKELPERSON: Torbjørn «Tobben» Haugerud i sitt rette element. Det er han som har mest «peil» på bilnøkkelsatsingen.
HER: I disse lyse lokalene i Brobekkveien ved Alnabru holder Aker lås og nøkkel hus.
THE AMERICAN WAY: Gull og glitter må til om nøklene skal skinne slik som dollarglisene krever. Torbjørn «Tobben» Haugerud viser frem plaketten med diverse nøkkelemner – noen i gull – som de kan levere til amcar-eiere av eldre klenodier. Bilnøkler er en del av satsingen til Aker – og har vært det i lang tid. Det ble dratt i gang med amerikanske bilnøkler.
Personvern. Design og utvikling av Konsis Grafisk AS.