Alternativt kan du holde nede 'Ctrl' / 'CMD' -tasten og trykke '+' for å forstørre eller '-' på tastaturet for å redusere tekststørrelsen.

100%

Høy kontrastmodus er en tilgjengelighetsfunksjon for personer med synshemming.

Vrio lås & nøkkel

VETERAN PÅ VATERLAND: Vidar Langmoen (70) hos Vrio lås & nøkkel er en av dem med lengst fartstid i bransjen med sine 51 år i faget.

Vrio lås & nøkkel

VETERAN PÅ VATERLAND: Vidar Langmoen (70) hos Vrio lås & nøkkel er en av dem med lengst fartstid i bransjen med sine 51 år i faget.

Tekst og foto av Geir Olsen

Langmoen er antagelig en av dem med lengst fartstid blant de som fortsatt er aktive i låsbransjen. Nå er han inne i sitt 51 år og har ikke tenkt å gi seg med det aller første.

– He he. Får holde på så lenge helsa holder, smiler 70-åringen.

LÅSTREFFET AVSLØRTE SANNHETEN
– Vi hadde en opptelling under treffet for et par år siden. Formålet var å finne ut hvem – av de som fortsatt er aktive – som har lengst erfaring. Det endte med at Stein Bugten hos Låshuset – og jeg – sto igjen til slutt. Jeg mener huske at han trakk det lengste strået med et par måneders lengre fartstid enn meg, forteller låsesmedfamiliens Grand Old Man.

MÅTTE GJENNOM FORRETNING MED BARNEKLÆR
I 1984 etablerte Langmoen og Terje Krogstad Vrio Lås på østkanten i Oslo sentrum.

– I begynnelsen delte vi på å være ute på oppdrag og stå i butikken. De første årene holdt vi til i parkeringshuset rett over gaten for der vi er i dag. Vi holdt til på ca. 10 kvadratmeter innerst i samme lokale som en barneklær forretning. Dermed måtte våre kunder bane seg vei mellom handlende mødre for å komme inn til oss, minnes Langmoen.

Knut Kildahl hadde den gang etablert seg i Løten, men ønsket seg til Oslo.
– Så han jobbet frilans hos oss noen år før han og Krogstad slo sine pjalter sammen og startet Eiendomssikring sammen med Steinar Jensvold, forteller Langmoen.

FYRVERKERI
I dag holder VRIO fortsatt sentralt til på Grønland – i det som i sin tid var Vaterland postkontor. Dermed har de overtatt hvelvet fra den gang.

– Det benyttes av vår systemavdeling. Tryggere omgivelser finnes ikke, smiler han og fortsetter:

– Dessuten bruker vi hvelvet som lager for fyrverkeri, som er en liten bigeskjeft vi driver med rundt jul- og nyttår, forteller sjefen videre. Lokalene huser stor butikk, administrasjon og systemavdeling. Hele 480 kvadratmeter disponerer de på gateplan. I tillegg har de lager i kjelleren på drøyt 300 kvm.

– Vi har vel egentlig litt for god plass. Men lokalene leier vi av vårt eget eiendomsselskap, så dermed kan vi flotte oss litt, sier Vidar. De har en 8% eierandel av bygget på 9500 kvm. i tillegg til tomten som er på 3,5 mål – midt i tjukkeste Oslo-gryta.

FAMILIEBEDRIFT
Både sønnen Magnus og svigersønnen Thomas Lindstad er sentrale i den daglige driften.

– Jeg har overlatt det daglige hovedansvaret til vår operative sjef Randy Gomez. Sønnen vår Magnus er innkjøpsansvarlig og svigersønn Thomas er prosjekt beskriver.

Med dette, og mere til, har vi optimalisert bedriften vår de senere årene. Vi har puttet folk inn i de områdene de er best på, og blitt mer spesialisert. Dog er vi fortsatt veldig fleksible, forteller han. I tillegg er verdt å nevne at Vrio er lærebedrift – og har to karer i læra nå.

– Jeg har jo også vært litt aktiv i foreningen. Jeg var blant annet med i opptaksnemnda tidligere og i dag er jeg med i klagenemda for låsesmedfaget.

SERVICEAVTALE
I det siste har Vrio landet en toårs avtale med opsjon på forlengelse med Lier Kommune. Dette kommer i tillegg til avtalene de har – mest i Oslo og omegn.

– Vi har jo omkring 10 000 systemer som holder oss på tå hev. Det blir nok av oppdrag med etterleveringer, service, oppfølging og oppgradering.

Dessuten er vi blitt veldig gode på hotellsystemer. Dermed har vi hotellkunder både på Skeikampen i Gausdal ved Lillehammer, Bjørneparken i Hallingdalen samt en rekke steder nedover Sørlandet, og ikke minst i Oslo forteller Langmoen.

UTVIKLING
VRIO-gjengen er ivrig etter å holde seg oppdatert på nyheter og utvikling i bransjen, for utvikling i låsesmedfaget er det hele tiden.

Om Vrio Lås & Nøkkel AS
Vrio teller 14ansatte hvorav 4 montører, og var blant de første TrioVing-sikkerhetssentrene i Norge. Den tradisjonelle låsesmedbedriften er mesterbrevbedrift og medlem i Foreningen Norske Låsesmeder.

MANNSKAPET: Her er en del av VRIO-gjengen samlet i butikken på Grønland. Fra venstre: Rune Ødegård, Svein Cato Nysted, Stein R. Salberg, Thomas Lindstad, Vidar Langmoen og Tomas G. Jannang.
LANG OG TRO TJENESTE: Rune Ødegård er den av de ansatte med lengst fartstid i Vrio. Han begynte i 1986 – og har med det 35 år i bedriften.
SENTRALT: Midt i tjukkeste Oslo sentrum holder Vrio til i egne lokaler på rundt 750 kvm. tilsammen med butikk, systemavdeling. lager og administrasjon.
NØKKELBEDRIFT: Det er lett å finne Vrio i Tigerstaden.
Personvern. Design og utvikling av Konsis Grafisk AS.