Meny

Bergen Låsservice utviklet livreddende låssystem… og vil ha flere med på lagetStein Erik Hansen og Geir Boge utenfor Prestestien Borettslag i Bergen

FANT LØSNINGEN: Stein Erik Hansen og Geir Boge i Bergen Låsservice kan nå tilby et helt unikt – og egenutviklet – nøkkelsafesystem for nødetatene. Prestestien Borettslag i Åsane utenfor Bergen består av 654 boenheter og er et av de mange borettslagene som har kjøpt systemet.

 

Bergen Låsservice har utviklet et system som hindrer tap av livsviktig tid når ambulansepersonell kommer til låste dører i borettslag og sameier.

Tekst og foto: GEIR OLSEN

 

Kontaktet av borettslag

Det hele startet da hovedeier av Bergen Låsservice, Stein Erik Hansen ble kontaktet av et borettslag etter at en av beboerne døde fordi ambulansepersonellet kom til låst dør.

– De spurte om det fantes et system for oppbevaring av hovednøkkel som kunne ivareta sikkerheten og samtidig løse slike situasjoner, forteller Stein Erik til Låsesmeden.

– Dette fikser vi, var svaret han ga borettslaget. Så begynte ideen å ta form.

 

Unikt

– Tenk deg at du blir syk eller skadet og må ringe etter akutt hjelp. Ambulansen rykker ut, men i mellomtiden besvimer du og kan dermed ikke åpne opp. For å komme inn, må helsepersonalet enten kontakte politiet for å bryte opp døren eller få tak i styret eller vaktmester. Verdifull tid går tapt, sier Hansen.

– Vi har i alle år hatt ene agentur på en unik nøkkelsafe, forteller Hansen. Nøkkelsafen ble utgangspunktet for det nye livreddende systemet som bærer navnet NES – (NødEtat Safe.) Dog måtte det til en del modifikasjoner. Men i dag er systemet oppe og går.

– Det går så det suser, smiler Hansen. Etter år med utvikling og testing er de nå i full gang. Annenhver uke har de orienteringsmøter for borettslag og sameier. Responsen er alltid positiv, skal vi tro de engasjerte karene i Kollåsen 1 i Åsane.

 

Ønsker samarbeidspartnere

– Mange bestiller systemet i forbindelse med disse orienteringsmøtene, forteller daglig leder i Bergen Låsservice Geir Boge. Han forteller at deres system er så unikt at det ikke finnes konkurrenter.

– Vi frykter ikke konkurranse, men har heller forventning og ønske om samarbeid for å få dette systemet ut til hele landet, sier Boge. Det kan være gode penger å tjene. En installasjon koster omkring 40 000 kroner, får vi opplyst.

– I tillegg må man jo også tegne en vedlikeholdsavtale. Vi mener dette bør være av interesse for bransjen, sier Boge.

 

Oover 50 ambulanser i Bergen

Bergen Låsservice har et formelt samarbeid med Helse Bergen vedrørende rutine for bruk. Samtlige ambulanser i Bergensområdet har nå nøkkel som kan aktiviseres og brukes der borettslag har montert safe. Samtidig har Bergen Låsservice laget et kart via en app som forteller helsepersonell hvilke sameier eller borettslag som har safen.

– Dette er et system vi håper skal redde mange liv. Dessuten unngår man at politi og redningsetater må knuse vinduer og dører for å ta seg inn til folk, sier Hansen.

 

NØKKELSAFE I VEGGEN

NØKKELSAFE I VEGGEN: Nøkkelsafen som er borret inn i betongveggen er markert med fluoriserende skrift. Den kan bare åpnes med kombinasjon av nødetatnøkkel og bruk av autorisert telefon, forteller Stein Erik Hansen og Geir Boge i Bergen Låsservice.

 

Eneste i landet

Systemet har fått navnet NES som betyr nødetat safe. Et klistremerke er å finne på alle inngangsdører i borettslag og sameier hvor den forsikringsgodkjente safen er montert.

Ifølge eier Stein Erik Hansen og daglig leder Geir Boge, er Bergen Låsservice de eneste i landet som tilbyr denne type nøkkelsafe til nødetater.

– Vi har kontakter rundt om i Europa, og vi kjenner heller ikke til at det finnes andre steder. Uansett er det en enorm trygghet og sikkerhet for dem som har en slik safe utenfor hoveddøren. Vi har kun fått positive tilbakemeldinger, sier Hansen som etter avtalen med Helse Bergen nå har fått positive svar fra flere boligbyggelag, samt AMK i Oslo og Akershus.

– Det er en billig investering, og vi tror NES vil være de fleste steder i landet innen få år, avslutter Stein Erik Hansen.

 

Slik fungerer NES:

Om ambulansepersonellet kommer til låst dør, så vet de på forhånd at det finnes en hovednøkkel i en nøkkelsafe i området de er tilkalt til. Selve nøkkelsafen er et rør som kjerneborres inn i betong eller lignende. I ambulansen finnes nøkkel for å åpne safen. Men det er ikke nok. Man må også ringe et 13-sifret nummer som står på safen. Kun telefon med nummer som er forhåndsautorisert godtas. Først da får man låst opp. Systemet er så finurlig at det registrerer – og gir beskjed via SMS – hvor og når nøkkel blir tatt ut – og returnert. – Om man ikke legger nøkkel tilbake kan man enkelt spore opp hvem som har vært der, og ikke har lagt den tilbake, forteller systemutvikler Stein Erik Hansen.

  • Det er samme nøkkelsafe som benyttes av brannvesenet
  • Pr i dag ingen kobling med brannalarm til brannvesen – men kan kombineres med en slik løsning
  • Meget positive tilbakemeldinger etter presentasjoner for boligbyggelag og borettslag
  • Konseptet er foreløpig for ambulansepersonell, for å sikre rask tilgang til beboere i borettslag etc.
  • Rutine for bruk er avtalt med Helse Bergen
  • Over 50 ambulanser tilhørende Helse Bergen kan nå benytte seg av løsningen
  • Løsningen har allerede vært i bruk hos et borettslag i Bergen

MER OM NES HER: https://www.youtube.com/watch?v=UnoWw0Wd9EE&feature=youtu.be

 

NES MERKET

NES MERKET: Slike klistremerker blir satt opp i borettslag og sameier der systemet finnes.