Meny

Tradisjonsbærer med store vyer for fremtidenTradisjonsbærer - Låsesmeden

HELT SJEF UTSIKT: Adm.dir. Dag Tauland og salgsjef Bent Erik Laustsen på møterommet med panoramautsikt utover Oslo by og fjord.

Av tekst og foto: GEIR OLSEN

Knapt noen kan vise til like lange tradisjoner i bransjen.
Men det er fremover de retter blikket. Nå har Finn Clausen Arkivsystemer kastet øynene på låsesmedene. De ønsker tettere samarbeid.

SER MULIGHETER
– Vi mener det er et uforløst potensiale i enda mer bevisst fokus for å utnytte ressursen som låsesmeden er. De har kontakt med kundene på skallsikring og er allerede en godkjent sikkerhetsleverandør hos kunden. Sånt sett er de i en helt unik posisjon til å kunne betjene kunder med de beste- og mest riktige sikkerhets løsningene. Her ser vi store muligheter fremover, sier administrende direktør Dag Tauland entusiastisk.
Salgssjef Bent Erik Laustsen virker – ikke helt overraskende – å være hjertens enig.
– Vi vil utvikle oss videre og være en total sikkerhetsleverandør. Vi ønsker å levere i hele verdikjeden. Dette vil vi gjøre sammen med låsesmedene, sier han. For å bevise at det går an viser han til bedriftens erfaringer fra Sverige.
– Der er låsesmedene en av våre største salgskanaler når det gjelder sikkerhetsprodukter, forteller Laustsen. Bedriften legger heller ikke skjul på at de jobber aktivt for å ta en kraftigere posisjon innen sikkerhetsmarkedet i detaljhandelen.
Finn Clausen Arkivsystemer ble forøvrig NL Samarbeidspartner høsten 2012. De forventer og ser altså frem til et fruktbart samarbeid.

LANG HISTORIE
Bedriften holder til i tidsriktige lokaler på Fyrstikktorget i Oslo. Men nede i kjelleren er det minner fra en svunnen tid som møter oss idet vi stiger inn i det aller helligste. Verdiskapenes “grand old man” Jack Skaftnes møter oss med et fast håndtrykk. På sindig avslepen trønderdialekt forteller han om bedriftens fremste stolthet. Den lange fartstiden. Historien. Kunnskapen, systemene- og faget som er holdt i hevd. Borte i hjørnet drar han ut en skuff. Gamle bøker med sirlig håndskrift forteller om nøyaktighet og systemer.
– Det er ikke så rent sjelden vi får henvendelse fra folk som har kjøpt gamle hus eller bygårder her i Oslo-området. De lurer på om vi kan hjelpe med låser som er flere hundre år gamle. Enkelte blir nesten sjokkert da vi kan fortelle at vi mer enn gjerne vil – og kan – hjelpe de, sier Jack og viser bøker med nedtegninger som går helt tilbake til midten på 1800-tallet.
– Dette skiller oss fra konkurrentene. Foruten kompetanse besitter vi helt spesiell historikk og erfaring, sier Tauland.

Bedriftens eget varemerke – Fossafe – har sine røtter tilbake til denne tiden. Da også under navnet APEFO. Viig & Wraalsen er også kjente varemerker som stammer fra denne bedriften.
– Vi er en av de med lengst fartstid innen sikkerhet. Helt fra 1870-årene produserte de verdiskap og hvelvdører til så vel Norges Bank som andre banker.
Produksjonen holdt de på med i egne lokaler i Oslo helt frem til for 25 år siden. Samtidig som de byttet navn til Fossafe, flyttet de produksjonen til Lindås på Vestlandet.  For fem år siden la de ned der, og flyttet produksjonen ut av Norge til Slovakia.
– Det er sånn det er blitt, forteller direktør Tauland.

UTVIKLING I TIDEN
– Bransjen vår har ikke alltid vært like gode på nytenkning og innovasjon, sier Tauland. Som nå mener at – i hvert fall de – har tatt et kraftig steg i riktig retning.
Og det er innen verdi- og pengehåndtering.
– Vi kjører nå et prosjekt sammen med TIDE-busselskap. Det går på å ha kontroll på deponering fra sjåførene, online måling av pengebeløpene og fyllingsgraden i deponeringsenhetene etc. I dag kan vi levere sikre oppbevaringsløsninger som forteller hvor mye penger som er tatt inn, som igjen gjør at man vet når det er optimalt å tømme verdioppbevaringen.
– Det har jo lite for seg å tømme et nesten tomt skap. I tillegg er løsningene nå ansett som så sikre, at beløpet faktisk er rentebærende fra det kommer inn i verdiskapet. Man trenger altså ikke bære pengene over dørstokken til banken for å få renter på omsetningen, forteller Tauland – om en av løsningene de jobber med for fremtiden.

DETTE ER FINN CLAUSEN:

  • Bedriften har røtter tilbake til 1870-tallet. Og regnes med det som en av de eldste i landet, innen sikkerhet.
  • 16. ansatte og 40 mill. i omsetning – inkludert 6.mill i Sverige.
  • Finn Clausen AS ble etablert i 1953 og har siden vært leverandør til kontormarkedet i Norge. Med bank, forsikring, stat og kommune som viktige kunder, har selskapet utviklet og tilpasset seg i tråd med endringene i markedet.
  • Finn Clausen Arkivsystemer AS har markedets bredeste sortiment innen arkivløsninger, samt et stort utvalg innen sikkerhetsløsninger for å dekke kunders behov for sikker oppbevaring.
  • Bedriftens eget varemerke, FOSSAFE, har sine røtter tilbake til 1800-tallet, da også under navnet APEFO. Arkivskap og brannsikrede arkivskap ble produsert i Norge fra 1878.
  • I tillegg til hovedkontoret i Oslo har det landsdekkende forhandlernett.
  • Finn Clausen AS betjener en rekke tunge aktører som blant annet Justisdepartemenet, Forsvaret, Politi og sikkerhetstjenster.