Meny

Universell utforming: Har noe for seg – Holdningsendring i bransjenDet er ikke lenge siden Låsesmedene mente de fikk tredd ­Universell Utforming over hodet – mot sin vilje.
Nå merker man en helt annen holdning i bransjen.

Av Geir Olsen

– Da dette ble innført merket vi tydelig hvordan alle strittet imot. Nå har det snudd. Vi har merket stor endring. Nå har de fleste innsett at dette har noe for seg, og at begrepet Universell Utforming er bra for alle. Bra for bevegelseshemmede, bra for funksjonsfriske og ikke minst bra for vår bransje, forteller kursholderne Ann Katrin Pettersen (Dorma) og Odd-Harald Danielsen (Trio Ving).

Universell utforming: Har noe for segKJENTE FJES: – Tenk Universell Utforming overalt og alltid, smiler kurs­vertene Ann-Katrin Pettersen og Odd Harald Danielsen som regnes blant de fremste på Universell Utforming. FOTO: Geir Olsen.

– Jeg får mer og mer sans for hvordan statsråd Anniken Huitfeldt ordla seg da dette ble innført. Hun sa: «Dette er nødvendig for noen – men bra for alle», og det har hun jammen rett i, smiler Ann Katrin Pettersen fra møterommet på Lillehammer der omkring tjue «elever» nettopp har avsluttet det fire timer lange kurset. Kollega Danielsen nikker bekreftende.

De to holder mest kurs i emnet, og har også god kontakt mot de som står bak forskriftene.
– Direktoratet for Byggkvalitet vil ha tilbakemeldinger fra bransjen. Og det får de gjennom Pettersen og Danielsen.
– Og det er jo hyggelig. Og vi oppdaterer hverandre, forteller Pettersen som ser på dette som en ren tillitserklæring.

LITT AV HVERT
De to har opplevd en del gjennom årene. Fra gjenstridige i egen bransje, til mer uvitende representanter – gjerne fra det offentlige.
De legger ikke skjul på at det til tider har vært utfordrende å drive pedagogisk innføring i et byråkratisk regelverk.

– Vi har jobbet mye med dette. Når vi har bransjefolk på skole­benken går det stort sett greit, mens det er litt mer utfordrende når vi snakker med kommuner, sier Pettersen. Forklaringen ligger i at disse personene ofte ikke er kjent med verken faget eller ­stammespråket i bransjen.

Universell utforming: Har noe for segPÅ SKOLEBENKEN: Ann-Katrin Pettersen og Odd Harald Danielsen holdt to kurs i løpet av Låsesmedtreffet på Lillehammer. De merker stor endring i holdningen til Universell Utforming. FOTO: Geir Olsen.