Meny

Venner eller fiender?Hold dine venner nærme, men dine fiender enda nærmere, lyder et gammelt ordtak. I Facebook sammenheng kan det fort vise seg å bli en ubehagelig realitet.

Tekst Pål Andreassen

Sosiale medier som Facebook, Twitter og nykommeren Google+ er fantastiske verktøy for å bygge og vedlikeholde sosiale relasjoner – med venner, forretningsforbindelser og andre. Stadig flere samtaler og deler informasjon ved hjelp av disse tjenestene. Ikke minst om hvor de er og hva de til en hver tid gjør. Kjekt å vite for våre nærmeste venner, men kanskje ikke like hensiktsmessig å dele med så å si alle. Større bevissthet om hvordan man beskytter profilen sin i sosiale nettverk som Facebook og hva man bør legge ut av informasjon, er gode og nødvendige forholdsregler i den sosiale mediesfæren.

 

I England har forsikringsselskap gått ut med en advarsel til huseiere om å poste oppdateringer på Facebook og andre sosiale medier om sine ferieplaner. Tall fra et britisk forsikringsselskap viser at 38 prosent av brukere av sosiale nettverk la ut informasjon om hvor og når de var på ferie, mens 33 prosent fortalte om sine weekendturplaner. Det engelske nett-forsikringsselskapet confused.com utelukker ikke at det kan bli aktuelt med høyere premier for de som «annonserer» overfor tyver. Også nederlandske forsikringsselskap har advart sine kunder mot bruk av sosiale medier.

Enkle oppdateringsgrep

Den norske forsikringsbransjen har foreløpig ikke gått så langt som sine britiske kollegaer, men har i flere år advart mot å legge ut for mye privat informasjon på nettet. – Det er selvsagt ingenting i veien for å holde omverdenen orientert om ferie – og fritidsplaner, og man kan godt legge ut fraværsmeldinger – men bør utelate å fortelle hvor lenge og når man er borte, sa Jack Frostad i IF til VG.no for et par år siden og kom med følgende råd.

* Legg inn fraværsmelding på e-post. Skriv når du er tilbake. (Du behøver jo ikke skrive om du er hjemmefra, i tilfelle noen uvedkommende leser fraværsmeldingen).

* Vårt råd til folk er å koble hjemmetelefonen videre til mobilen. Tyver kan finne på å ringe på forhånd for å høre om folk er hjemme. Telefonsvareren hjemme bør uansett ikke fortelle om feriefravær. En fraværsmelding på telefonsvareren hjemme kan være: «Du når oss/meg lettest på mobilnummer xxx…»

* En fraværsmelding på mail kan eksempelvis være: «Jeg leser meldinger bare sporadisk i sommerukene. Ring eller send SMS til mobilnummer xxx…»

‘ Eller: «Jeg er til og fra på mail gjennom sommerukene. Ring eller send SMS på mobilnummer xxx…»

 

Codan Forsikring har også laget noen enkle råd som kan være med på å redusere risikoen for ubehagelige overraskelser når man kommer hjem etter ferie.

 

* Vær bevisst hvem du deler ferieplaner og store innkjøp med. Oppgi aldri tidspunkt for feriereiser.

* Gå gjennom innstillingene dine på Facebook. Standardinnstillingene tillater at statusoppdateringene dine spres til alle. Sørg i det minste for at kun vennene dine får se statusoppdateringene dine.

* Hvis du bruker Gowalla eller Foursqure, vær bevisst på innstillingene.

 

Taushetsplikt

En ting er hva slags viktig eller mindre viktig informasjon du måtte ønske å dele med omverdenen privat, en helt annen ting er hva man poster i forhold til jobb. Alle i låsbransjen vet at taushetsplikten og diskresjon i forhold til installasjoner, alarmsystem, og lignende er alfa og omega. Men noen ganger kan det kanskje være «gøy» å briefe litt ekstra på Facebook om en jobb man har gjort. Ikke alle tenker på konsekvensene det kan få for både din egen bedrift, og ikke minst oppdragsgiveren. – Det virker nesten som om noen tror at Facebook og andre sosiale medier er en egen verden, der det de sier og forteller og viser frem, «blir in space». Det gjør jo ikke det. Jeg tror mange kan hente mye info fra noen som jobber i sikkerhetsbransjen  og utnytte eller true ansatte til å være verktøy for seg i kriminell planlegging eller gjennomførelse. Det kan være at noen skryter av at de har åpnet en lås eller har sikret en viktig kunde, sier Nl-formann Knut Kildahl. – Han tror imidlertid ikke at noen gjør dette bevisst, men at man rett og slett ikke kan kodene for hvordan man skal oppføre seg på nettet. Jeg tror ikke at de mener noe vondt med det, det er bare at de glemmer at de har samme taushetsplikt på nettet som i den virkelige verden og det er ikke bra, mener han.

 

Kilder: datahjelperne.com, vg.no, ANB