Meny

Sikring av private hjem«Ikke tro at innbrudd alltid skjer om natten eller når huset står tomt for ferien. – Faktum er at de fleste innbrudd skjer på dagtid når folk er på jobb, på skole eller i hagen!»

Foreningen Norske Låsesmeder (NL) gir her kommentar og svar på en del spørsmål om boligsikkerhet.

1. Hvordan tenker tyven?
Hvor kan tyven raskt ta seg inn og deretter ut med tyvgodset uten å bli oppdaget eller avslørt. – Tyven ønsker ikke å vekke oppmerksomhet eller skade seg. – Altså leter tyven etter boligens svakeste punkter.

2. Har tyven kommet inn skal han også ut med tyvgodset
Hvis tyven brøt seg inn gjennom et vindu kan det være flere grunner til at han ikke vil ta seg ut samme vei. – F.eks at han ikke vil skade seg.Tyven vil søke å komme ut på bakkeplan via hoveddør eller bakdør. – Slike dører bør derfor ha en lås som krever nøkkel for å komme seg ut! Det finnes låser som gjør dette brukervennlig for deg, men ikke for tyven.

3. Nøkkelkontroll, gamle og nye låser
Mange dører har fortsatt den gamle låsen fra boligen var ny stående i døren. Men boligen kan ha hatt eierskifte eller det kan være andre grunner til å spørre seg: Har jeg kontroll over alle nøklene? Nye låssylindere kan leveres med patenterte nøkler som er spesielt sikret mot kopiering.

4. Innfesting av dør og karm
Dør og karm må være riktig montert og godt forankret i veggen. Hvis karmen gir etter så hjelper det ikke med den beste lås i verden! – Nye sikkerhetslåser leveres med sikkerhetssluttstykker som har tykkere stål, bedre konstruksjon og som kan avstives mot vegglivet og justeres for optimalt hold.

5. Veranda eller terrassedør
Slike dører må sikres godt også mot «utbrudd». – Noen vindusdører sikres best med espagnolett lås dvs stanglås med flere forreilinger.  Andre kan sikres med innfelt hakelås. Vinduer avlåses med vinduslås og eventuelt solid luftebeslag. Listverk rundt glass bør også sikres, f.eks med enveis skruer eller beslag.

6. To fløyet dør med sidefelt
Mange dørpartier har innfelte glass- og speilpartier som kan representere svake punkter. Slike dører må sikres med solide bolteskåter opp og nede i sidefeltet. Videre anbefales hakereilelås og 2 funksjonsløsning på sylinderen for å unngå tilgang til knappevrideren på innsiden.

7. Hengelåser
Hengelås kan ofte være et godt alternativ. Disse kan leveres med FG godkjennelse, da med sikre haspe  – eller beslagsløsninger.

8. Ulike låsvarianter
Det kan leveres låser passende for skuffer og skap, luker og porter, strømbrytere og kontrollpaneler.

9. En nøkkel passende til flere låser
Det er mulig å få en og samme nøkkel som passer til flere låser slik at man ikke trenger å gå rundt med et «vaktmesterknippe».

10. Forsikringsselskapene
Det stilles ingen spesielle forsikringskrav i form av definerte låser til boliger. – Men det bør være i egen interesse å sikre seg tilsvarende hva forsikringsselskapene krever for næringslivet; Forsikringsselskapenes sikkerhetsforskrifter-innbruddssikring for næringslivet.

Låsesmeden har alltid forslag til  løsninger, god og sikker avlåsning krever korrekt installasjon!

Foreningen Norske Låsesmeder (NL) gir forbrukerne en NL Garanti for at montering utføres faglig og godt av NLs medlemsfirmaer. – Denne garantien kommer i tillegg til det som fremkommer i forbrukerloven. NL Garanti er beskrevet på www.nl-lasesmed.no