Meny

Sikring av fritidsboligHistorisk sett har ikke hytteeiere vært like flinke til å sikre fritidsboligen som verdiene de har hjemme i byen, men lokale låsesmeder opplever at det er en trend som er i ferd med å snu.

Tekst og foto: Pål Andressen

Tall fra FG viser at det i år har vært en sterk økning i antall hytte- og fritidsbolig innbrudd. Målt i antall har det i år vært en økning på mer enn ett brekk per dag, nærmere bestemt 500 flere enn i fjor. Og totaltallet ligger på 3000 innbrudd. Arve Haug i FG er bekymret over utviklingen. – Dette er jo ikke småtteri, og tallene er skremmende. Vi har nettopp sett på utbetalingstallene fra de to første kvartalene i 2009. Der har det vært en formidabel økning, og det er hytte- og villautbetalingene som øker mest. Vi har estimert en økning i antall hytteinnbrudd fra 2007 til 2009 på hele tjue prosent, uttaler Haug til Låsesmeden.

FLERE OPPDRAG
At hytteinnbrudd øker kommer ikke som noen bombe på Jonny Slåttvik – avdelingsleder hos Møller Undall på Lillehammer. Med geografisk plassering midt i landets kanskje tettest utbygde hyttestrøk, og med stadige utbygninger av nye hyttefelt, har MU i OL-byen mye oppdrag i hyttegrendene. – Utbyggingen på Hafjell og i Ringsaker er vel landets største, og vi har bare mer og mer oppdrag på fritidsboliger. Dessuten har vi vært flinke til å markedsføre oss overfor dette markedet, med flyers og lignende, sier Slåttvik. Han ser at når det bygges nye fritidseiendommer i hans distrikt er både eiere og utbyggere betydelig mer opptatt av sikkerhet nå enn tidligere. – FG-godkjent tilleggslås er populært, og det samme er ekstra vinduslåser, slår han fast.

MYE GAMMELT OG DÅRLIG

Mens man i Oppland kanskje opplever at folk bruker hyttene sine mest vinterstid, er situasjonen en annen i Østfold. Hos Låsgruppen i Østfold, som har avdelinger i Moss, Fredrikstad og Halden, opplever man en økning i henvendelser fra hyttefolket i den lyse årstiden. – Det hender at vi er ute på hyttejobber, men det skjer ikke så ofte. Men vi har mange hyttefolk innom butikkene om sommeren. Jeg har inntrykk av at mange gjerne fikser en del enkle ting selv, hvis noe må byttes ut eller repareres. Dessuten tror jeg mange tenker at denne låsen har holdt i mange år, så da holder den vel noen år til. Helt til det en dag plutselig skjer noe. Vi anbefaler jo selvsagt alle som er innom til å se på sikkerheten i hytta. Det er mye gamle og dårlige låser og beslag rundt omkring, men det som leveres i nye hytter i dag holder som regel god kvalitet, sier Knut Willy Larsen i Låsgruppen Østfold.

GATELYS
I Hafjell og Kvitfjell, hvor hytteutbyggingen har vært enorm de siste årene – og fritidseiendommene ligger like tett som i en by – satses det både på sikkerhet og nye elektroniske løsninger. – Vi merker at det er mange investorer og folk med erfaring fra utbygging som setter opp hytter her, og de bruker mer penger på sikkerhet. Det er for eksempel ikke uvanlig at vi monterer kodelåser, spesielt i hytter som skal leies ut. Da kan man bare sende leietageren en SMS med koden, og så skifte den når nestemann kommer. I de nye områdene er det jo ofte gatelys, og sikkerheten er bedre enn på gamle og etablerte hyttefelt som Sjusjøen. Der opplever vi dessverre at fokuset på sikkerhet nok ikke er like stort, selv om det absolutt burde ha vært det, mener Slåttvik.